Yaşam

Dışkıları ve Hapşırmalarıyla Nasıl İletişim Kurabilen Gergedanları Öğrenince Şaşıracaksınız

İnsanlar olarak canlılar piramidinin tepesinde olduğumuzu düşünüyoruz ama bir belgesel açıp yırtıcı doğayı keşfettiğimizde aslında ne kadar zayıf olduğumuzu anlıyoruz. Bırakın yırtıcıları, gergedan gibi otoburlar bile hayret verici bir güce sahiptir. Afrika ve Asya’da yaşayan gergedan,Tonlarca yük taşıyabilir.

Gergedanı bu kadar ürkütücü yapan şey elbette pullarından çok burnunun üzerinde taşıdığı boynuzlardır. Bu iri gövdeden beklenemeyecek bir hızda koşabilen gergedanın boynuzları. Tehlike anında nasıl kullandığını görmek gerçekten ürkütücü. Daha da ürkütücü olan ise bu devasa canlıların neslinin tükenmek üzere olması. Gergedanlar hakkında ilginç bilgilere daha yakından bakalım.

Gergedanlar hakkında bilgi:

  • Dünyada yaşayan beş farklı gergedan türü vardır.
  • Bir gergedan üç tondan daha ağır olabilir.
  • Gergedan boynuzunu oluşturan element insanda da bulunur.
  • Gergedanların görme yeteneği çok zayıftır.
  • İletişim sistemlerine hayran kalmamak elde değil.
  • Bir gergedandan kaçmayı düşünmeyin.
  • Balık gibi yüzebilirler.
  • Boynuzları nedeniyle avlanırlar.
  • Yakında etrafta tek bir gergedan kalmayacak.

Dünyada yaşayan beş farklı gergedan türü vardır:

Gergedanlar da tıpkı atlar gibi tek toynaklı takımın üyeleridir. Gergedan denilince herkesin aklına tek bir ilaç gelse de aslında İkisi Afrika’da ve üçü Asya’da yaşayan beş farklı gergedan türü vardır. Afrika’da siyah gergedan ve beyaz gergedan yaşıyor. Büyük tek boynuzlu gergedan, Sumatra gergedanı ve Cava gergedanı Asya’da yaşar.

Bir gergedanın yükü üç tondan fazla olabilir:

Elbette bu yük tüm gergedanlar için aynı değil. Örneğin, Sumatra gergedanının ortalama ağırlığı 600 kilogramdır ve en küçük cins olarak kabul edilir. Afrika’da yaşayan yetişkin bir beyaz gergedanın yükü ve 3500 kilograma veya üç buçuk tona kadar çıkabilir. Gergedanlar genellikle sadece ot ve yapraklarla beslendikleri için böyle bir ölçeğe ulaşabilmeleri gerçekten inanılmaz. Sebzeler kilo aldırmaz biliyor musun?

Gergedan boynuzunu oluşturan element insanda da bulunur:

Gergedanları bu kadar etkileyici ve ürkütücü yapan özelliklerinden biri de kuşkusuz burunlarının üzerindeki boynuzlardır. Cava gergedanı ve onun adıyla anılan büyük tek boynuzlu gergedan sadece bir boynuza sahipken, diğer cinslerde bu boynuzun sayısı ikidir. Doğdukları günden ölecekleri güne kadar Gergedanların boynuzları yılda ortalama 7 cm uzar. Şimdiye kadar ölçülen en uzun gergedan boynuzu 150 cm uzunluğundadır.

Gergedan boynuzlarının sadece bir tür kemik olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu boynuzlar aslında lifli bir protein yapısından oluşur.Bu yapıyı oluşturan keratin adı verilen protein bize yabancı değildir çünkü saçımızı ve tırnaklarımızı oluşturan protein de keratindir.

Gergedanların görme yeteneği çok zayıftır:

Evrimsel olarak baktığımızda muhtemelen diğer canlılar kadar ihtiyaç duymamalarındandır ama gergedanların görme duyusu çok ama çok zayıftır. o kadar fazla ki bir gergedanın önünde otuz metre hareketsiz durursanız seni görmek imkansız Ama doğal olmayan bir kokuya sahip bir parfüm sıktıysanız, orada çok uzun süre kalmayın çünkü zayıf görme yetileri yerine koku alma duyuları çok ama çok gelişmiştir.

İletişim sistemlerine hayran kalmamak elde değil:

Tüm canlılar gibi gergedanlar da birbirleriyle ses yoluyla iletişim kurarlar ancak tonlarca yükü olan bu canlı, Çıkardığı sesler bazen oldukça farklı olabilir. Karşılaşma sırasında garip homurdanmalar ve trompet benzeri sesler çıkarırlar. Gergedanların rahatlarken çıkardıkları ses, hapşırdıklarında oldukça komiktir ve tehlike anında birbirlerine haber verirler.

Gergedanların en farklı bağlanma yöntemi idrar ve dışkı kullanmalarıdır. çok farklı ama Her gergedanın idrar ve dışkı kokusu benzersizdir. Ortak bir alana idrar yapan veya dışkılayan bir gergedan, diğer gergedanlara daha önce burada olduğunu bildirir. Kim bilir belki de bu kokuda bizim şu anda keşfedemediğimiz gizli mesajlar bile vardır.

Bir gergedandan kaçmayı düşünmeyin:

Bir taş çatlasa insan saatte 65 kilometre, ortalamada saatte 40 kilometre hızla koşardı. Bilgisayar başında geçirdiğimiz zaman yüzünden ne kadar sakarlaştığımızı düşünürsek. Çoğumuz için bu hız bile bir hayal. Tonlarca ağırlığı olan bir gergedan saatte 45 kilometre hızla koşabilir. Daha da farklısı, kısa bacaklarına ve iri gövdesine rağmen inanılmaz bir çeviklikle taraf değiştirebiliyor.

Balık gibi yüzebilirler:

Afrika gergedanları, evrim geçirdikleri doğaları gereği berbat yüzücülerdir ve Suya girerlerse taş gibi batabilirler. Ancak Asya gergedanları suda inanılmaz yüzücülere dönüşüyor ve saniyeler içinde nehirleri geçebiliyor. Asla yüzemeyen bir gergedan bile sığ suları, özellikle çamuru sever. Çamurlu bir su birikintisinde mutlu bir şekilde yuvarlanan gergedanları sık sık görebilirsiniz. Bunun nedeni hem böceklerin ısırıklarından kurtulmak hem de dayanılmaz sıcakta biraz serinleyip kendilerine bir kabuk oluşturmaktır.

Boynuzları için avlanırlar:

Gergedan boynuzu ne yazık ki hem süs eşyası olarak hem de hurafe nedeniyle çok popüler. Klasik Çin tıbbında hem afrodizyak hem de tedavi edici olarak kullanılır. Yemen ve çevresinde gergedan boynuzu başta hançer sapı olmak üzere birçok eşyanın en değerli süsüdür. Yaygın olarak bulundukları bölgelerde turistlere ikram olarak satılmalarını saymıyoruz bile.

Yakında tek bir gergedan bile olmayacak:

WWF’nin yayınladığı rakamlara göre Afrika’da neredeyse her gün 2 gergedan öldürülüyor. Uyuşturucuyla boynuzu kesilen gergedan o an ölmese de Daha sonra kan kaybından veya boynuzsuz olmaktan ölür. Sadece 66 Cava gergedanı, 47 Sumatra gergedanı, 4.000’den biraz fazla tek boynuzlu gergedan ve 16.000’den az beyaz gergedan bilinmektedir. Öte yandan doğal yaşamlarının yok edildiğini düşünürsek, siz bu yazıyı okudukça sayı daha da azalmış olacaktır.

Binlerce kilo ağırlığı ve ürkütücü boynuzlarıyla dikkat çekiyor gergedan hakkında bazılarını ilk kez duyduğunuz sıra dışı bilgilerden bahsettik.Tonlarca teraziniz olsa bile küçücük bir kişinin gelip kornanızı kesmesinden rahatsız olmazsınız.

Kaynak:WWF

haber-kesap.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu