Haber

Avukatlardan ‘Can Atalay’ açıklaması: Yargıtay hakimleri yargılanmalı

Avukatlar, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki kararını uygulamaması ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine Çağlayan Adliyesi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Anayasa Mahkemesi kararını görmezden gelen Yargıtay hakimlerinin açığa alınıp yargılanması gerektiği belirtildi.

Açıklamadan öne çıkanlar şöyle:

“Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Hatay milletvekili meslektaşımız Atalay hakkında verdiği kararla Anayasa’yı ihlal etmiş, Anayasal düzeni ortadan kaldırma anlamına gelen darbe girişiminde bulunulmuştur.

Anayasa Mahkemesi’nin ilgili ihlal kararı önce İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Yerel mahkeme tahliye kararı vermeyerek dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi tam anlamıyla bir hukuk darbesine kalkıştı. Daire, ilgili kararında, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararına uyulmadığı, sandalyenin düşürülmesi için TBMM’ye gönderildiği ve üyeler hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtiliyor. İhlal kararını veren Anayasa Mahkemesi.

Bu kararı hukuki açıdan değerlendirmek mümkün değildir. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin ortadan kaldırılması, Anayasa düzeninin ortadan kaldırılması, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından açık darbe girişiminde bulunulması anlamına gelmektedir.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin darbe girişimine karşı tek bir adım bile geri atmayacağımızı buradan ilan ediyoruz. Hiçbir karar halkın iradesinin ve hukukun üstünde olamaz.

AKP-MHP koalisyonu, muhalif sesleri susturmak için uzun süredir hem yasal düzenlemelerle hem de hukuka aykırı kararlarla yargıyı sopa gibi kullanıyor.

Yargı makamları güç çatışmalarına sahne oluyor. Yargıtay 3. Ceza Dairesi bu kararla Anayasayı askıya aldığını ve Anayasa Mahkemesi kararını uygulamadığını ilan ederek suç işledi. Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasının nedeni, Yargıtay yargıçlarının görevleri nedeniyle yaptıkları hatalardan dolayı Anayasa Mahkemesi’nde yargılanacak olmasıdır. Yargıtay’daki hakimler suç işlediklerinin farkındalar ve hatalarını örtbas etmeye çalışıyorlar.

Daha önce de söylemiştik, tekrar söyleyelim, bu sorun artık Can Atalay’ın sorunu değil. Yaşadığımız şey bir Anayasa krizidir. Son olarak bu krize imza atan, Anayasa’yı ve Anayasa Mahkemesi kararını tanımadıklarını beyan eden hakimler hakkında soruşturma açılmalı, hakimler görevden uzaklaştırılıp yargılanmalıdır. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu